Drostendijk 2
7462 SG Rijssen
T 054 8520 789

U bevindt zich hier: Nieuws / AgendaPaarden

Paarden

Op de Sikkelweg grazen weer enkele dagen twee veulens om het gras korter te maken voor de winter. De bijen zijn behandeld met tijmolie tegen de varroamijt en inwinteren met suikerstroop is begonnen. De suikerstroop maak ik met kamillethee, die een desinfecterende werking heeft, in de hoop daarmee ziekteverwekkers de pas af te snijden.

Herfst 2008 concentreer ik me op zaadwinning. Selectie van knoflook op bolgrootte en samenhang van de bol heeft een voorraad pootgoed voor 2009 opgeleverd. Selectie van korenbloemen, engelwortel,groot kaasjeskruid en calendula/goudsbloem heeft voldoende opgeleverd om volgend jaar uit te zaaien.

Begin september volgde ik een cursus paardentractie om te bekijken of een deel van het grondwerk met de pony Pippi en de tuiger Sherly kon worden gedaan. Dat blijkt zo te zijn en sluit goed aan bij de behoefte van elk biologisch bedrijf aan dierlijke meststoffen. De 2 ha land die op termijn beschikbaar komen kan zowel paarden/schapen op gras als geneeskruiden huisvesten. Tevens gebruik ik minder fossiele brandstoffen. De filosofie wordt: Met paard waar het kan, de rest met de tractor.

2008 is een leerjaar, bedoeld om ervaring op te doen met zaadwinning en met teelt op het voorjaar 2008 omgeploegd deel van het gras op de Sikkelweg en op de huiskavel. Ik moet de regelgeving van SKAL in de praktijk leren toepassen. Na twee inspecties door SKAL staat het biologisch bedrijf nog steeds als een huis. In overleg is het aantal biologische percelen in omschakeling beperkt tot het perceel aan de Sikkelweg en de huiskavel. Aangezien door de ruilverkaveling mogelijk pas in 2011 definitieve omschakeling naar biologisch opnieuw kan starten, dient de voorafgaande periode vooral voor vermeerdering door zaad en stek. Zodat als de uiteindelijke grond vlak achter huis ter beschikking komt, geen kostbare oogstjaren worden verloren

Workshops

Wandeling 'eten uit de natuur'

Onder leiding van Francine van Rossem, boerin van Kruidenhuis de Vlo, wandelt u ruim anderhalf uur in de natuur om planten en kruiden te verzamelen, die je kunt eten. Afhankelijk van de oogst wordt er thee gezet van de gevonden kruiden en wordt er na afloop een lekkere soep of iets anders gekookt.

Deze wandeling kan in overleg op elke dag van de week geboekt worden voor minimaal 4 personen en kost € 10,00 per persoon.

Kruidenhuis de Vlo, Drostendijk 2, Rijssen. Informatie en boekingen tel. 06-33359158

Locatie

Kruidenhuis De Vlo - De moestuin
Drostendijk 2
7462 SG Rijssen
0548-520789 
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.kruidenhuisdevlo.nl

Bekijk het workschop overzicht

Geen wildplukwandeling komende week bij het kruidenhuis
Wildplukwandelingen zijn 25 juli, 15 augustus en 16 oktober
Vanmiddag om 1400 uur is er weer een wildplukwandeling Drostendijk 2 Rijssen
Ga naar boven